marți, 28 aprilie 2015

ZIUA INTERNAŢIONALĂ A CĂRŢII LA ŞCOALA ,,REGINA ELISABETA” RĂDĂUŢI

        ZIUA INTERNAŢIONALĂ A CĂRŢII şi NOAPTEA BIBLIOTECILOR ROMÂNEŞTI sunt două evenimente culturale ce se sărbătoresc pe 23 aprilie. Aceste proiecte desfăşurate la nivel naţional şi internaţional urmăresc să aducă biblioteca şi utilizatorii acesteia împreună din dorinţa de a promova lectura, de a (re)descoperi rolul cărţii şi de a celebra cuvântul scris.
       Acestor evenimente culturale li s-au alăturat şi elevii din clasa a VIII-a A de la Şcoala Gimnazială ,,Regina Elisabeta” Rădăuţi. Activitatea care a avut la bază îndemnul ,,Discutând despre cărţi îţi faci prieteni”, s-a desfăşurat la CDI, un spaţiu de întâlnire a cărţilor cu cititorii.
        Ziua Cărţii a costituit un prilej potrivit pentru ca cei din clasa a VIII-a să le împărtăşească celor mai mici, respectiv elevilor din clasele a VI-a şi a VII-a, din experienţele lor de lectură.Nu întâmplător, scriitorul ales a fost Carmen Sylva, pseudonim în spatele căruia se ascunde o personalitate a culturii şi a istoriei noastre, Regina Elisabeta. Deşi activitatea a fost un bun prilej de a le reaminti elevilor de ce şcoala poartă acest nume, întâlnirea nu a fost o lecţie de istorie. Sensibilizaţi de activitatea literar-artistică a reginei Elisabeta, de gustul pentru frumos, elevii au ţinut să le împărtăşească invitaţiilor din plăcerea de a citi o carte bună.
            Activitatea a fost o ,,degustare de carte” desfăşurată într-o atmosferă de voie bună şi de optimism. S-au recitat versuri tulburătoare inspirate de dorul de ţara natală sau izvorâte din tristeţea infinită a unei mame ce şi-a pierdut unicul copil şi s-au promovat poveşti ce amintesc de ţinuturile  uimitoare de pe Valea Peleşului. Evenimentul s-a încheiat în acorduri de chitară, iar feedback-ul activităţii a fost dat de interesul elevilor invitaţi de a-şi chestiona colegii organizatori
pentru a afla cât mai multe despre cea care a fost Carmen Sylva sau de a arăta ce ştiu ei despre această personalitate.
            Iată cum un eveniment cultural a prilejuit încă o dată întâlnirea carte-cititor, demonstrându-ne că interesul pentru lectură mai există, iar cartea ne prezintă lumea într-o ipostază pe care singuri nu am reuşi să o descoperim.

Prof. Teişanu Ana-Maria

Scoala Gimnazială „Regina Elisabeta” RădăuţiNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu