marți, 3 martie 2015

Ziua Siguranţei pe Internet 2015
Sceneta „Impreună facem Internetul mai bun!”

Și în acest an, elevii clasei a VII-a A au sărbătorit Ziua siguranţei pe Internet şi prin organizarea unor scenete care să se concentreze în jurul activităţilor cel mai des întâlnite în mediul online. Copiii au fost invitați să extragă câte patru cartonașe pe care erau notate cuvinte ce denumeau un personaj, o locație, o stare și un dispozitiv. Fiecare grupă a realizat o poveste, folosind cuvintele de pe cartonașe. Poveștile au surprins faptul că fiecare dintre noi suntem responsabili să facem internetul mai bun.
După fiecare scenetă,  publicul a fost invitat să spună ce a învățat din povestea pe care au  văzut și care este morala poveștii:
-        Copiii mici să fie supravegheați de părinți sau de frați mai mari când stau pe internet.
-        Și părinții să fie informați și să introducă elemente de securitate.
-        Să nu credem tot ce scrie pe internet.
-        Blocăm persoanele care ne deranjează.

                                                                        Prof. Cristina Anfimov

Nu accesa orice număr de telefon!

           Ana a ieşit de la şcoală. Deşi e numai o fetiţă de șapte ani, merge singură cu autobuzul. În staţia de autobuz nu e nimeni, până când ajunge colegul ei, deja de 8 ani, pe nume Alin.
           Alin e destul de nerăbdător să ajungă acasă. I-a spus Anei totul despre un site cu jocuri de toate felurile pe care l-a găsit ieri. Ana îl ascultă şi deja a înţeles ce trebuie să facă pentru a-l accesa. Ajunge acasă şi intră pe computerul de acasă, pe care îl foloseşte de obicei tatăl ei. Era foarte entuziasmată de jocurile despre care i-a povestit Alin.
           Fără să vrea, dă de o reclamă la un joc care pare destul de interesant. A jucat primul nivel, dar după i se spune că acesta a fost doar un demo. Ei i-a plăcut şi vrea să mai joace aşa că a apăsat pe butonul unde scria ,,Obţine jocul întreg”. Avea de aici două modalităţi de a-l obţine. Cum ea nu ştia ce este o carte de credit, a introdus numărul de telefon al tatălui său. A aşteptat câteva minute, după care a fost informată că jocul a fost cumpărat. Ce uşor!
           Pe măsură ce a mai fost bombardată cu publicitate şi pop-ups la tot felul de jocuri, ea a folosit numărul de telefon şi a obţinut toate jocurile pe care şi le dorea.
           Nu după mult timp, tatăl ei a venit supărat acasă. I-a auzit pe el şi pe mama sa cum vorbeau în bucătărie. Tatăl ei a aflat că i-a fost folosit numărul de telefon pentru diferite plăţi online fără voia lui. Ana şi-a dat seama cine era ,,hoţul” şi le-a mărturisit părinţilor ei, pentru a nu afla altfel. Părinţii ei au iertat-o şi s-au informat împreună despre pericolele de pe Internet, având grijă să nu o mai lase pe Ana singură la calculator, ea fiind o fetiţă de șapte ani.

                                                                                               Elena Vîrtea
                                                                                                         Eutifiev Samuel
                                                                                                         Mihai Raţiu                                                                  
                                                                                                         Andreea Acatincăi
                                                                                                         Timofte Paulo

Cei ce trimit mesaje pe rețele de socializare pot fi hărțuitori!

           Tudor se afla în curtea şcolii şi se juca pe smartphone-ul lui nou. Şi-a făcut cont pe Facebook şi se uita la postările prietenilor de pe News Feed.
Într-o zi a observat că are un mesaj nou. S-a uitat ciudat la numele persoanei pentru că nu o cunoştea. A intrat pe profilul lui, dar nu avea nici o poză cu el. În mesaj scria că vrea să-l întâlnească în faţa şcolii după ore. Tudor l-a refuzat, dar persoana a început să-i vorbească vulgar. Pentru o vreme, băiatul a ignorat aceste mesaje, dar le primea foarte des, chiar şi în timpul nopţii. Mesajele erau ameninţătoare şi îl speriau.
 Persoana care îl hărţuia era un IT-IST. Acesta i-a spart contul şi i-a aflat numărul de telefon şi email-ul. IT-IST-ul a început să-i posteze diferite imagini şi să trimită mesaje vulgare prietenilor lui Tudor. Tudor le-a explicat prietenilor lui care este problema, iar aceştia au fost binevoitori şi au înţeles. Părinţii au aflat ce s-a întâmplat şi s-au dus la sediul firma unchiului lui Tudor şi au aflat că hărţuitorul era un angajat de acolo.
 Şeful a cerut explicaţii pentru tot ce a făcut şi a anunţat autorităţile, care l-au amendat şi concediat pe vinovat. Astfel, problema a fost rezolvată.
Dumitrescu Ruxandra
                                                                                                         Grigorean Andreea
Ursescu Iulia                                                                                                         
Sehlanec Denisa                                                                                                        
                                                                                                         Onica David

Și adulții pot fi trași pe sfoară!

Bunicul meu este un om foarte vesel. Chiar dacă e înaintat în vârstă, încă se joacă pe consola de jocuri. Acolo are mulți prieteni online. El este foarte mândru de scorurile sale la jocuri, iar pentru asta este felicitat de prietenii săi virtuali.
Bunicul era foarte dornic să-și achiziționeze un nou joc, dar, din păcate, pensia nu îi ajungea. Într-o zi, a primit un atașament pe mail de la un străin. Curios din fire,el a deschis mesajul și a văzut o ofertă. Străinul i-a scris să vină la marginea pădurii pentru a-i oferi cadou un set de jocuri rămas de la copiii lui. Bunicul a acceptat și i-a scris înapoi un mesaj străinului că vine a doua zi la or 16:00, după ce-și ia nepotul de școală.
În următoarea zi,când bunicul a plecat spre școala nepotului, i-a povestit copilului unde vor merge. Când băiatul a auzit, i-a explicat bunicului pericolul situației. În primul rând, locul ales este un loc periculos, deoarece nu e nimeni prin preajmă, iar în pădure e întuneric. În al doilea rând, nu este normal să te întâlnești cu un străin care poate fi un criminal, hoț, într-un cuvânt: un om periculos.
Auzind asta, bunicul a înțeles că a fost păcălit de un străin și a plecat acasă. A continuat să se joace, dar nu a mai vorbit cu prietenii săi virtuali.
Vișan Camelia
Simota Paul-Costel
Banilevici Andreea-Ramona
Spînu Radu-Marian
Ciurușniuc Andreea-Cristiana
cl. a VII-a A


Nu posta pe Facebook unde ești în orice moment!
Poți fi urmărit!

Acum câteva zile, Damian a intrat  în vacanța de vară. Pentru că sunt vecini, Lucian, cel mai bun prieten, l-a chemat să petreacă o săptămână cu el și familia lui la țară.
Pentru a ține legătura cu părinții și prietenii, Damian și-a luat tableta. În drum spre casa bunicilor lui Lucian, primește o notificare pe Facebook. Se uită mai atent și vede că e un mesaj de la o persoană cu care a vorbit doar online, iar aceasta îi cere să se întâlnească fix în parcul din sat. Damian și-a dat seama că e urmărit, de aceea a devenit frustrat, își freca palmele, își zgâlțâia picioarele și a început să transpire. Prietenul lui a observat comportamentul ciudat și l-a întrebat dacă a pățit ceva. Nemaiputând răbda, Damian a recunoscut ce i s-a întâmplat.
Cei doi nu au spus nimic, dar părinții lui Lucian și-au dat seama că ceva nu este în regulă. Aceștia l-au sfătuit pe Damian să nu plece nicăieri fără să spună cuiva sau neînsoțit, iar când ajung acasă, să le spună și părinților lui. Și prietenul lui, Lucian, a învățat din această întâmplare să nu vorbească cu străinii pe conturile de socializare, pentru că nu știi peste cine poți da.
Pocora Alexandra
Hrihorov Denisa-Elena
Mneșciuc Cristina-Delia
Luța Flavius-Nicolae
Tamazlîcariu Elena-Mihaela
Diaconescu Georgiana-Roxana.
 cl. a VII-a A

Promisiuni mincinoase

V-aţi gândit vreodată la Internet ca la un loc periculos? Păi, acest prieten al nostru, Bogdan, nu s-a gândit niciodată la aşa ceva. La urma urmei, ce utilizator de reţele de socializare care-şi doreşte popularitate se gândeşte la aşa ceva?           
             Într-o zi de vară, Bogdan stătea în minunata lui grădină, cu cel mai bun prieten al său în braţe: laptopul, un intermediar între om și toate ofertele extraordinare ce-i uşurează viaţa. Dintr-o dată, un anunţ mare cât tot ecranul i-a apărut, luându-i ochii de la orice altă activitate. A dat click pe el şi o agenţie de turism i-a făcut o mare bucurie, promiţându-i că-l va transforma întru-un turist de lux. Pe faţa lui Bogdan a apărut un zâmbet imens la vederea destinaţiei și a preţului: la doar 10 euro, eroul nostru ar putea ajunge pe o plajă din nordul Asiei. A doua zi, și-a făcut bagajele şi a  pornit în expediţia vieţii lui.
            Dar acolo a ajuns pe o plajă misterioasă, dar pustie, rece și tristă. S-a pus la culcare într-un hotel ”luxos” de gheaţă, iar după un somn foarte neodihnitor a sunat la agenţie dar nu a răspuns decât un robot. Apoi a sunat la poliţie să-şi spună problema, dar nimeni nu l-a crezut. Întors în cameră, a început să primească mesaje ameninţătoare pe contul de Facebook.
            În final, s-a întors la secţie cu dovada că a fost agresat verbal, iar agenţia de turism a fost închisă. Cu toate acestea, cea mai simplă soluţie este să nu fim naivi şi, evident, să folosim un anti-virus sau un add-block.
  
Moroşan Alexandra                      
Livadariu Alina                               
Cusaci Matei                                                                         
Evuleţ Dumitru
Cioceanu Alexandru
cl. a VII-a A







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu