„ Mănâncă, joacă-te
și mișcă-te sănătos!”
Sănătatea înseamnă vitalitate, optimism, dorință și frumusețe,
aspecte puternic influențate de stilul pe care îl alegem în ceea ce privește
traiul de zi cu zi, iar orice acțiune care are ca scop promovarea alimentației
corecte, a sportului și a unei bune organizări a timpului nu poate fi decât una
cu un rol decisiv în viața elevilor de vârstă școlară mică, căci sănătatea
depinde în mare măsură de obiceiurile și deprinderile care formează stilul
nostru de viață - adică ceea ce măncăm, câtă mișcare fizică facem și cum ne
selectăm valorile.
Adoptarea unui regim
alimentar sănătos asigură o hrană completă pentru menţinerea energiei
organismului, fără să ducă la anemierea trupului. Pornind de la rolul pozitiv, de mare eficienţă al
curiozităţii, al căutării şi al identificării spaţiale manifestate de către
copii, am optat, împreună cu părinţii, pentru activitatea „ Mănâncă, joacă-te și mișcă-te sănătos!”, pentru elevii clasei pregătitoare B
în cadrul proiectului „Mănâncă
Responsabil”. Masa copilului trebuie pregătită cu grijă, servită igienic, să
fie aspectuoasă şi servită într-un climat de linişte şi de răbdare.
Activitatea a avut ca scop formarea unor deprinderi şi obişnuinţe corecte de viaţă şi
alimentaţie prin: selectarea produselor alimentare în funcţie de valoarea lor
nutritivă şi energetică și utilizarea produselor alimentare sănătoase în
realizarea unui meniu echilibrat.
Elevii au participat la
discuţiile privitoare la un stil de viaţă sănătos. Au înţeles importanţa
sănătăţii şi faptul că păstrarea acesteia depinde de mai mulţi factori.
Îndrumaţi de învăţătoare, elevii au pregătit un sandwich
cu branză de vaci ornat cu diverse legume, ca mic dejun, din care au servit la pauza mare, la ora
10.00, fiind foarte încântaţi de rezultatele muncii lor.
Rând pe rând elevii și-au
prezentat pachețelul lor, după care au început să-i prezinte conținutul
energetic, pe scaunul povestitorului.
Bineînțeles că unii dintre elevi au
menționat faptul că este foarte important sportul în menținerea sănătății
fizice și intelectuale.
Am demarat activitatea după studierea scrisorii
fermierului, având ca puncte de referință întrebările menționate aici, după
care elevii au intrat în jocul propus și au fost antrenați în conversații ce
vizau alimentația lor zilnică, procuparea alimentelor, dar și obieceiurile sănătoase
și pe cele dăunătoare.
Astfel, elevii au făcut cunoștință cu Zâna Alimentației, după care au
fost invitați într-o călătorie pe Tărâmul Alimentației
pentru a-i cunoaște pe cei șase împărați:Castelul Lactatelor,
Castelul Carne, Ouă, Pește,Castelul Cerealelor,
Castelul Fructelor și Legumelor, Castelul Dulciurilor și al Grăsimilor, dar și Castelul
Băuturilor.
Drumul cunoașterii era plin de obstacole, căci o,
vrăjitoare a ferecat porțile fiecăruia cu câte 6 lacăte vrăjite. Ca să le
deschidă, copiii trebuiau să găsească
cheile ascunse de vrăjitoarea cea rea, comercianții. Până
ce vor dezlega vraja, adică beneficul sau nocivitatea produselor alimentare, vor
ghici alimente nesanătoase dintr-o prezentare PPT, ca să poată înțelege
consecințele nefaste ale unei alegeri greșite a bunurilor alimentare. În
ajutorul lor, a venit Zâna Alimentației care
le-a explicat nu numai faptul că obiceiurile alimentare, bune sau rele, se
învață în copilărie, ci și câteva reguli
de viață sănătoasă. În final, elevii au înțeles că alimentaţia este
foarte importantă pentru sănătatea
şi echilibrul lor și au vizionat un filmuleț despre cauzele
ce produc indigestie, mai ales atunci când se consumă dulciuri„pe stomacul
gol”.
Având în vedere vârsta lor fragedă, părinții le-au
venit în ajutor, cum era și firesc. Întrucât aceștia supervizează regimul lor
alimentar, sunt obligați, la rândul lor, să cunoască diferența dintre cele două
tipuri de alimente: benefice organismului și nocive pentru sănătate. Ca urmare
a acestei nevoi, îndrumați de adulți, elevii au mers la bucătăria școlii ca să
spele fructele/legumele din care voiau să pregătească o gustoasă salată de
fructe/suc natural de fructe și legume, la storcător, astfel învățând să
respecte normele elementare de igienă.
Deoarece sunt mici și ar exista posibilitatea să se accidenteze cu
ustensilele folosite, părinții au tăiat fructele, iar copiii, ca să-și aducă
contribuția, au dansat și cântat melodiile „ O portocală” și
„ Mie-mi plac legumele, dar și fructele”, demonstrând că mișcarea este parte integrantă din viața lor.
Pregătirea sucului
le-a permis copiilor să-și demonstreze inventivitatea, căci au introdus feliile în storcător, au deșertat păhăruțul cu suc,
în ritm de dans, apoi, veseli nevoie mare, au
consumat salata și sucul,
proaspăt preparate prin efort propriu și după toate regulile igienice
Așadar, pe parcursul unei ore doar, elevii și-au
format deprinderi de:
-
lucru în
echipă,
-
selectare corectă a alimentelor,
-
respectare a
normelor de igienă personală în
mediul școlar,
-
pregătire a
unor gustări din alimente sănătoase,
-
informare
prealabilă despre diferitele produse existente pe rafturi, despre rolul vitaminelor
-
evitare a
indigestiei,
-
comunicare cu
semenii despre un stil de viaţă sănătos,
-
sensibilizare
privind păstrarea sănătății,
-
formare a
unei atitudini pozitive faţă de aplicarea unor norme elementare.
Acţiunile organizate au urmărit materializarea
unor obiective accesibile vârstei fragede a copiilor din clasa pregătitoare.
Ca urmare a
desfășurării acestor activități, copiii au înțeles rolul decisiv al unei
alimentații sănătoase în dezvoltarea proprie, iar părinții au plecat cu multe
cunoștințe utile.
|
Profesor învățământ primar,
Popescu Mihaela
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu